Kurczak cytrynowy

Szybka inspirowana kuchnia azjatycką potrawa, wystarczająco łatwa by dzieci mogły pomagać przy przyrządzaniu. Będą kochały to jeść!

Składniki

  • 8-10 kawałków kurczaka
  • 2 łyżeczki olejku sezamowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ryż lub makaron
  • zielenina (np. groszek cukrowy)

Składniki odżywcze

  • 294 kcal
  • 15g tłuszczu
  • 8g cukru

Przygotowanie

  1. Nagrzej kuchenkę do 200C/230C. Wyłóż kurczaka na blaszkę wysmarowaną olejem
  2. W tym samym czasie przygotuj sos. Wrzuć do granka skrobię kukurydzianą i mieszaj z sokiem z cytryny, aż znikną wszelkie kluski. Dodaj miód sos sojowy i sezam.
  3. Wyjmij kurczaka z kuchenki. Polej porządnie sosem każdy kawałek (sos nadal może być rzadki). Wrzuć kurczaka spowrotem do kuchenki na 8-10 min. Polewaj kurczaka co 2-3min. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty rozrzedź go wodą.
  4. Podawaj z ryżem, kluskami i zieleniną. Polej dodatkowo sosem!

  • Łatwy
  • Obiad



Oceń artykuł (aktualna ocena 1.50 przy 2 głosach):



Przetwarzanie...