Papryka faszerowana

Prawie tradycyjna papryka faszerowana. Bez glutenu bez mleka

Składniki

  • 2/3 szklanki ryżu brązowego lub białego (polecam brązowy, jest zdrowszy, choć gotuje się go dłużej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 50 dag mięsa mielonego (wieprzowina, indyk – co lubicie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 czerwone papryki
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • Kilka listków bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
  • 1 litr soku pomidorowego

Składniki odżywcze

Przygotowanie

W 1 garnku gotujemy ryż wg. Instrukcji producenta.

W 2 garnku lub na dużej patelni smażymy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku  do delikatnego zarumienienia. Odkładamy dużą łyżkę cebuli duszonej do sosu. Następnie dodajemy mięso mielone i 5 łyżek wody, jeszcze chwilę dusimy mieszając co chwilę -  ok 10 min.  Sól, majeranek do smaku, można dodać zioła prowansalskie - szczyptę. Potem dodajemy gotowany ryż i razem wszystko w garnku mieszamy i podgrzewamy delikatnie.

W międzyczasie sok wlewamy do 3 małego garnka, wrzucamy do niego trochę podduszonej cebulki i ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek oraz suszoną bazylię, przyprawiamy do smaku. Całość możemy zblendować, żeby cebula nie była wyczuwalna, ale nie musimy.

Paprykę myjemy, odcinamy ogonek razem z górną częścią i usuwamy gniazdo. Potem wkładamy do środka gorący farsz łyżką i przykrywamy częścią z ogonkiem. Następnie papryki wkładamy do garnka i wlewamy sos. Można dodać liść laurowy i ziele angielskie do sosu,  gotujemy 15 minut. Dzięki temu papryka nie mięknie i jest szybko gotowa. Zimny farsz długo się gotuje.

  • Obiad
  • Bez glutenu
  • Bez mleka



Oceń artykuł (aktualna ocena 3.00 przy 1 głosach):



Przetwarzanie...