Papryka faszerowana

Papryka  faszerowana

przepis bezglutenowy, bezmleczny,

Składniki

2/3 szklanki ryżu brązowego lub białego (polecam brązowy, jest zdrowszy, choć gotuje się go dłużej)

2 łyżki oleju roślinnego

1 cebula, drobno pokrojona

3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

50 dag mięsa mielonego (wieprzowina,  indyk – co lubicie)

sól i pieprz do smaku

4 czerwone papryki

3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Kilka listków bazylii lub ½ łyżeczki suszonej

1 litr soku pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

 W 1 garnku gotujemy ryż wg. Instrukcji producenta.

W 2 garnku lub na dużej patelni smażymy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku  do delikatnego zarumienienia. Odkładamy dużą łyżkę cebuli duszonej do sosu. Następnie dodajemy mięso mielone i 5 łyżek wody, jeszcze chwilę dusimy mieszając co chwilę -  ok 10 min.  Sól, majeranek do smaku, można dodać zioła prowansalskie - szczyptę. Potem dodajemy gotowany ryż i razem wszystko w garnku mieszamy i podgrzewamy delikatnie.

W międzyczasie sok wlewamy do 3 małego garnka, wrzucamy do niego trochę podduszonej cebulki i ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek oraz suszoną bazylię, przyprawiamy do smaku. Całość możemy zblendować, żeby cebula nie była wyczuwalna, ale nie musimy.

Paprykę myjemy, odcinamy ogonek razem z górną częścią i usuwamy gniazdo. Potem wkładamy do środka gorący farsz łyżką i przykrywamy częścią z ogonkiem. Następnie papryki wkładamy do garnka i wlewamy sos. Można dodać liść laurowy i ziele angielskie do sosu,  gotujemy 15 minut. Dzięki temu papryka nie mięknie i jest szybko gotowa. Zimny farsz długo się gotuje.

 

 

Uwagi:

Do sosu można dodać śmietankę ryżową.

Jeśli nie jesteśmy na diecie bez białek mleka krowiego można przed przykryciem wieczka na wierzchu farszu położyć plaster mozarelli, a sos można lekko zabielić śmietaną na koniec. W tym przypadku jeśli macie ochotę, możecie użyć mięsa wołowego lub cielęciny.







Przetwarzanie...